Twitter logo

Boinstitutet lanserar Bopriset!

Boinstitutet vill lyfta fram och premiera skickliga arkitekter, djärvt tänkande fastighetsägare samt stadsmiljöplanerare som skapar liv mellan husen.

På ett seminarium i slutet av förra veckan, om konstnären, formgivaren och arkitekten Josef Frank lanserades Boinstitutets nyinstiftade pris, Bopriset till minne av Josef Frank. Bakgrunden är att hyresrätten idag beskrivs som något som ska vara billigt, som byggs snabbt och som löser ett socialt problem. Självklart påverkar detta vad som byggs och hur det byggs.

Man talar mycket om Josef Frank som formgivare, men han utbildade sig till arkitekt och det var också som arkitekt han först var  verksam i Österrike, där han snabbt fick genomslag och fick ett antal prestigeuppdrag. Det intressanta med Josef Frank var att han inte såg byggnaden som målet för sitt arbete, utan att han såg sambandet mellan hem, hus och kvarter.  Han ville ge det som kan kallas vanliga människor ett vackert hem i ett vackert hus i ett kvarter, med liv mellan husen.

Detta vill Boinstitutet lyfta fram, vi vill premiera skickliga arkitekter, djärvt tänkande fastighetsägare samt stadsmiljöplanerare som skapar liv mellan husen.

Jury och kriterierna för priset kommer att presenteras den 26 september, under hösten tas ett antal nomineringar fram och i början av 2018 presenteras en vinnare.

Tips: Arkitekten Josef Frank presenteras på en spännande utställningen på ArkDes i Stockholm, som pågår till den 27 augusti.