Twitter logo

Följ med Boinstitutet på stadsvandring i Tensta!

Vad kan vi lära av miljonprogrammet när vi i Sverige nu återigen bygger tiotusentals nya bostäder. En del av svaren finns i Tensta?

Det moderna, urbaniserade  Sverige har alltid kännetecknats av brist på bostäder. Efterkrigstiden gjorde bostadsbristen till den stora, totalt dominerade  politiska frågan. Resultatet blev ett stort antal projekt och satsningar med målet att bygga  en miljon bostäder under perioden 1965–1974. Vad kan vi lära av miljonprogrammet när vi i Sverige nu återigen bygger tiotusentals nya bostäder? En del av svaren finns i Tensta.

I Tensta träffas vi 11:00 för en 45 minuter guidad rundtur med Erik Stenberg, arkitekt och lärare vid KTH Arkitekturskola, som under det senaste årtiondet varit engagerad i det praktiska och politiska arbetet med att omstrukturera de storskaliga modernistiska bostadsområdena i Sverige. Vi får lyssna till vilka idéer som låg bakom ett av Sveriges största miljonprogramsområden och vilken politik som krävs idag för framtidens förorter.

Efter stadsvandringen ser vi den hyllade utställningen New Eelam (tenstakonsthall.se) om framtidens boende inne i Tensta konsthall, följt av lunch, också den i konsthallen. Vi räknar med att vara klara senast 14:00.

Du följer väl med?

Anmäl dig till info@boinstitutet.se, så återkommer vi med mer praktisk information.