Twitter logo

Den hållbara (bo)staden – hur möter vi dagens och framtidens utmaningar?

Bostäder är så mycket mer än fyra väggar. Städer är så mycket mer än hus, gator och torg. Det handlar om att skapa livsmiljöer där människor trivs och utvecklas. Både idag och i framtiden. Värdet av det sociala livet i städerna har blivit tydligt inte minst under Coronapandemin med gapande tomma städer i många länder. Så hur bör vi planera våra miljöer för att möta nya utmaningar, som till exempel klimathotet eller epidemier? Vilka kvaliteter behöver finnas i våra hem, de kvarter vi bor i, och i staden, för att uppnå en hållbar livsmiljö? Både miljö/klimat, ekonomi och sociala perspektiv spelar in. Och hur säkerställer vi att kvaliteterna uppfylls? 

BoKlok

BoKlok är ett annorlunda boendekoncept utvecklat av Skanska och IKEA. Vi bygger hållbara bostäder med god design, funktion och kvalitet till ett lågt pris. Skanskas gedigna erfarenhet av att bygga hus kombineras med IKEAs gedigna erfarenhet av att inreda dem. Tillsammans bygger vi bostäder för människor som vill bo bra i ett eget hem men ändå ha pengar över till annat. Kort sagt: Vi bygger prisvärda hem för alla.

Boklok.se

Thomas Sandell

arkitekt SAR SIR/MSA, chefsarkitekt sandellsandberg  

Thomas Sandell är en av Sveriges mest namnkunniga arkitekter och formgivare. Han är känd för en bredare massa genom sitt arbete med Stockholmsbörsen, inredningen till Moderna museet i Stockholm och bostadsområdet Gåshaga brygga på Lidingö i Stockholm. Även möbeldesign för bl.a. italienska Cappellini och delar av den populära PS-serien för IKEA, står på Thomas Sandells CV.

Helena Tallius Myhrman

Stadsarkitekt, Gävle kommun

Helena Tallius Myhrman tillträdde som stadsarkitekt i Gävle 2016, efter många år som praktiserande arkitekt med projekt som bostäder, offentliga byggnader och kyrkor, inom nybyggande och kulturmiljö. Helena är utbildad på Kungliga Tekniska Högskolan samt Konsthögskolan i Stockholm, är ledamot av Konstakademin och har haft uppdrag som slottsarkitekt, domkyrkoarkitekt och blev årets betongarkitekt 2011.

Åsa Kallstenius

Chefsarkitekt & delägare, ansvarig för innovation och utveckling, Kod Arkitekter¨

Åsa Kallstenius är chefsarkitekt och innovationsansvarig för Kod Arkitekter, har gedigen erfarenhet och har drivit flera uppmärksammade projekt från idé till färdigställande. Hon har vid flertalet tillfällen tilldelats pris för de projekt hon ritat och arbetat med, och anser att nyckeln ligger i att ha hållbarhetsfrågor i fokus, att se det lokala för att utveckla platsens och grannskapets unika potential.

Petri Salonen

Kommunalråd ( C ) och ordförande i stadsbyggnadsnämnden, Haninge kommun

Petri Salonen har i sin roll ansvar för mark- och exploateringsfrågor och bostadspolitik i Haninge, en av de största kommunerna i Stockholms län. Petri har sedan 2010 suttit i kommunfullmäktige i Haninge kommun och är sedan valet 2014 kommunalråd. Tidigare har han studerat på Internationella Handelshögskolan i Jönköping och arbetat som politiskt sakkunnig på region Stockholm.

Charlotta Herte

Chef marknad, sälj & kommunikation, BoKlok

Charlotta Herte har sedan 2005 arbetat inom Skanskakoncernen med internationella uppdrag inom marknadsföring, kommunikation och förändringsarbete. Som grund finns en mastersexamen från Uppsala universitet och erfarenhet från högprofilerade företag som Volvo Cars. Charlotta har en gedigen kunskap om byggsektorn och brinner för att bidra till ett hållbart samhälle.

Gunnar Oesterreich

Moderator

Utgivare av intervjupodcasten ”Spännande möten”, konsult inom e-handel och digitalisering. Gunnar ett långt förflutet inom kommunikationsbranschen där han bl a jobbat med Stadsbyggnadskontoret i Göteborg, Vasakronan och Ivar Kjellberg. Har även hunnit med en karriär som elitidrottare och förbundskapten för Schweiz volleybollandslag.

Kontaktperson

Magdalena Stadler