Twitter logo

Fast i flyttkedjan

Hur kan ett bättre flöde på bostadsmarknaden hjälpa fler studenter att få en bostad?

En student som får sitt antagningsbesked i juli behöver någonstans att bo redan i september. För att det ska fungera behövs en snabbrörlig studentbostadsmarknad, något som saknas på många orter idag.  

Studentbostäderna är en del av en större bostadsmarknad som ofta är ansträngd, vilket gör att många dröjer sig kvar i sin studentbostad efter avslutade studier. Det i sin tur skapar ytterligare problem med studenter som inte kommer in på studentbostadsmarknaden. Så, hur får vi ett bättre flöde? Hur möjliggör vi för fler att få en studentbostad och hur gör vi det enklare för studenter att komma vidare ut på bostadsmarknaden efter avslutade studier?  

Var med och bidra till debatten genom att delta i detta dialogseminarium! Vi inleder med ett par perspektiv på lösningar och fördjupar sedan samtalet i gruppdiskussioner. Därefter återsamlas vi och delar insikter från de olika samtalen.

Så här går det till: I detta seminarium är du varmt välkommen att delta aktivt om du vill. Följ i så fall länken nedan så kommer du in i Zoom, ett digitalt mötesrum, och får där chans att delta i gruppdiskussionen. Om du istället vill vara åhörare går det utmärkt att följa seminariet via Digitala Almedalens webbsändning på boinstitutet.se/almedalen.

Zoomlänk för att delta i samtalet: https://us02web.zoom.us/j/82388710509

Tekniska förutsättningar: Om du inte har Zooms programvara, kommer du automatiskt att få förslaget att delta via webbläsaren, godkänn nedladdning av plug-in för detta. Mötesrummet kommer att vara öppet från 13.15. Logga gärna in i tid, så du vet att tekniken fungerar. Därefter kan du stänga av video och ljud tillfälligt för att återuppta det igen kl 13.40, när seminariet startar.

Vid frågor, kontakta någon av arrangörerna.

Studentbostadsföretagen och Stockholms studentbostäder

Studentbostadsföretagen är branschorganisationen för de som äger, utvecklar, förvaltar och förmedlar studentbostäder i Sverige. Tillsammans med våra medlemmar representerar vi mer än 73 000 studentbostäder från Kiruna i norr till Lund i söder

Hemsida Studentbostadsföretagen

 

Stockholms studentbostäder har funnits i över 60 år och är störst på studentbostäder i Sverige. Vi erbjuder allt ifrån korridorsrum till ettor och familjelägenheter. Just nu är vi inne i en intensiv utvecklingsfas med målet att dagens cirka 8 000 studentbostäder ska utökas till minst 10 000 de kommande åren. Vi är ”Av studenter. För studenter. Med studenter”, en stiftelse grundad av Stockholms studenters centralorganisation.

Hemsida Stockholms studentbostäder

Ingrid Gyllfors,

VD, Stockholms Studentbostäder

Ingrid Gyllfors är vd på Stockholms studentbostäder och har stor erfarenhet av fastighets- och byggbranschen. Ingrid har varit chef och ledare i branschen i över 15 år inom både offentlig och privat sektor och har därför bred insikt i hela bostadssektorns utmaningar och möjligheter.

Maria Pleiborn

Bostadsmarknadsexpert, WSP

Maria Pleiborn är demograf och bostadsmarknadsexpert på WSP. Hon har lång och omfattande erfarenhet av analyser av bostadsmarknadens utveckling, med betoning på relationen mellan befolkning och bostäder. Maria är också en flitig twittrare under hashtaggen #bopol och medverkar mycket i den bostadspolitiska debatten på seminarier och konferenser och som partipolitiskt obunden krönikör i tidningar. 

Stina Olén

VD, Studentbostadsföretagen, Moderator för samtalet.

Emma Hult

Riksdagsledamot Miljöpartiet. Ordförande Civilutskottet samt bostads-, idrotts- och HBTQ-politisk talesperson för partiet.

Daniella Waldfogel

Näringspolitisk chef, Stockholms Handelskammare

Daniella Waldfogel är i dag näringspolitisk chef på Stockholms Handelskammare. Daniella brukar ofta medverka som talare eller moderator när frågor som rör bostadspolitik, stadsutveckling eller dynamik mellan bostads-och arbetsmarknad diskuteras. Daniella har en bakgrund på kommunikationsbyrån JKL och på Europaparlamentet.

Kontaktperson 1

Stina Olén

stina@studentbostadsforetagen.se, 0739 580 462

Kontaktperson 2

Philip Wöllner, Stockholms Studentbostäder

philip.wollner@sssb.se, 08-458 10 22